Народна библиотека
Народна библиотека "Данило Киш"Врбас

О нама

Јавна библиотека "Данило Киш" Врбас

Јавна библиотека „Данило Киш" се налази у центру Врбаса, у згради некадашњег Омладинског дома, површине око 450 квадратних метара. Библиотека располаже фондом од преко 113.000 књига. Рад са корисницима организован је у два позајмна одељења са читаоницом и пет огранака.

Приступ књигама на позајмним одељењима је слободан. Поред именског, насловног, стручног и предметног каталога од 2001. године води се и електронски каталог. У току године Библиотека има преко 3500 активних чланова.

...

ИСТОРИЈАТ

Оснивач и финансијер Библиотеке је СО Врбас. Библиотека је основана 1962. године под именом Градска библиотека. У време када Врбас постаје Титов, Библиотека добија нови назив „25. мај". Овај назив носила је све до 1990. године када је променила име у Народна библиотека „Данило Киш". Дан Библиотеке обележава се 22. фебруара.

Зграда Библиотеке је реновирана 2002. године, чиме је стекла побољшане и модерне услове за рад. У библиотеци постоји научна читаоница и завичајна збирка. У оквиру научне читаонице се одржавају ликовне радионице за децу и младе а по потреби и старије кориснике. Завичајна збирка негује фонд са ових простора од значаја за културу општине.

Image
Image

...

ЗАПОСЛЕНИ, АКТИВНОСТИ...

Данас Библиотека има запослених 20 радника и по значају и развијености представља једну од значајних библиотека у Бачкој. Библиотека поседује интерну мрежу и видео надзор.

Јавна библиотека „Данило Киш" се осим прикупљања, чувања и давања на коришћење књига и некњижне грађе бави и популарисањем књиге и читања, информисањем, издавачком делатношћу, едукацијом младих и неговањем научног фонда, промовисањем научног фонда и услуге коришћења рачунара.